COMANDA DUPA CATEGORIE
Magazine
Club5*
0
0,00 LEI
Losd fsdf sd
Nu ai nici un produs in cos.

Somnul si Sanatatea: 6 Corelatii interesante

1) Somnul si sanatatea sistemului osos. Din cauza gravitatiei, oasele si articulatiile se taseaza in timpul zilei (cand stam fie in sezut, fie in picioare). Pe durata somnului ...

1) Somnul si sanatatea sistemului osos

Din cauza gravitatiei, oasele si articulatiile se taseaza in timpul zilei (cand stam fie in sezut, fie in picioare). Pe durata somnului, datorita pozitiei orizontale articulatiile se destind iar intregul sistem osos beneficiaza de un interval de “respiro” (motiv din care, de altfel, dimineata suntem putin mai inalti decat seara). De aceea, somnul suficient contribuie semnificativ la mentinerea sanatatii sistemului osos si, in cazul copiilor si adolescentilor, reprezinta unul dintre factorii care favorizeaza cresterea in inaltime.

2) Dormi insuficient? Risti sa faci diabet!

Tulburarile de somn deregleaza secretia de insulina, sporind astfel riscul de diabet. Concret, pe timpul noptii secretia de insulina nu mai scade suficient de mult in cazul persoanelor care nu se odihnesc bine sau dorm prea putin. In plus, independent de filiera insulinei insuficienta somnului conduce la cresterea poftei de mancare.

3) Ai Somn Usor, ai si memoria buna!

Cercetarile au dovedit: somnul suficient si de calitate nu ajuta doar la mentinerea unei atentii bune pe timpul zilei, ci - independent de aceasta - si la performanta memoriei pe termen mediu si lung!

4) Expunerea la lumina in timpul somnului de noapte

Atat insuficienta somnului, cat si expunerea la lumina in timpul somnului de noapte (lumina care, desi nu ne trezeste, este “sesizata” de organism) cresc riscul de declansare a cancerului! Explicatia porneste de la reducerea secretiei de melatonina din timpul noptii (in cazul unui somn deficitar). Aceasta scadere afecteaza, la randul sau, activitatea altor hormoni care influenteaza modul de multiplicare a celulelor.

5) Noptile albe si infarctul

Somnul insuficient conduce la cresterea nivelului de cortizol (“hormonul stresului”) si, prin aceasta, la marirea tensiunii arteriale. Hipertensiunea impreuna cu oboseala maresc probabilitatea unui atac de cord.

6) Somnul si frumusetea

In timpul somnului procesul de regenerare celulara este accelerat, astfel incat somnul indestulator si de calitate contribuie major la prelungirea tineretii si la mentinerea frumusetii.