COMANDA DUPA CATEGORIE
Magazine
Club5*
0
0,00 LEI
Losd fsdf sd
Nu ai nici un produs in cos.

Slabeste dormind!

Oamenii care se odihnesc bine pierd din greutate mai usor. Deja se vesteste peste tot faptul ca somnul insuficient contribuie la acumularea de kilograme sau ca oamenii care dorm bine pierd din greutate mai usor.

Oamenii care se odihnesc bine pierd din greutate mai usor

Deja se vesteste peste tot faptul ca somnul insuficient contribuie la acumularea de kilograme sau ca oamenii care dorm bine pierd din greutate mai usor.

Numeroase cercetari au demonstrat acest lucru, ultimul studiu fiind realizat pe populatia rurala din America. Cercetatorii au ajuns la rezultate similare cu acelea obtinute in urma cercetarii deprinderilor de somn ale populatiilor din zonele urbane si suburbane. In toate cazurile, s-a demonstrat ca somnul insuficient are impact asupra cresterii nivelului de obezitate in randul populatiei americane.

Cu cat dormim mai putin, cu atat ne e foame mai mult…

Cercetatorii scot in evidenta ca somnul insuficient perturba secretia a doi hormoni care reprezinta cheia controlului masei corporale intr-un mod foarte precis. Lipsa somnului produce o diminuare a nivelului leptinei, hormonul care regleaza senzatia de satietate si in acelasi timp creste nivelul grelinei, hormonul care regleaza senzatia de foame.

Cercetatorii au decis sa studieze populatia rurala pentru ca nivelul de obezitate este mai ridicat in zonele rurale si de asemenea stilul de viata, tipul de dieta, exercitiile fizice, durata de lucru si deprinderile legate de somn difera fata de acelea ale populatiei urbane. Acestia au demonstrat o corelatie directa intre un indice ridicat al masei corporale si lipsa somnului in primul studiu care a urmarit relatia dintre durata somnului si indicele masei corporale la nivelul populatiei rurale.

Media in urma calculului indicelui de masa corporala pentru persoanele care dorm sase ore sau mai putin pe noapte a fost de 30, 24 si pentru aceia care dorm mai mult de noua ore pe noapte s-a situat la 28, 25. Pe baza acestui lucru, oamenii de stiinta au conchis ca o schimbare moderata, dar permanenta in obiceiurile de somn poate avea un impact clinic important asupra masei corporale.

… si crestem in greutate

Multe studii anterioare au relevat faptul ca persoanele care dorm mai putin de opt ore pe noapte sunt mai predispuse la acumularea de kilograme fata de acelea care dorm mai mult. Intr-unul din studiile recente, cercetatorii canadieni au decis sa monitorizeze obiceiurile de somn a mai mult de 100 de oameni, greutatea acestora si nivelul leptinei pe o perioada de mai bine de 10 ani.

Au descoperit ca femeile care dorm intre sase si sapte ore pe noapte cantaresc in medie cu sase kilograme mai mult decat acelea care dorm opt ore (barbatii erau mai grei cu sapte kilograme). Mai mult, analiza sangelui a aratat ca nivelul leptinei la persoanele care dorm insuficient este cu 80% mai scazut decat in cazul acelora care se rasfata cu un somn lung si revigorant pe timpul noptii.

Nivel mai ridicat al hormonului stresului

Inca o abordare a studiului asupra efectelor lipsei somnului arata impactul asupra hormonului cortizol.

Lipsa somnului poate cauza secretia unei cantitati suplimentare de hormon al stresului, cortizolul, care creste senzatia de foame si mai mult. Privarea cronica de somn are efecte si asupra metabolismului si starii noastre generale de sanatate.

Lipsa somnului

  • perturba functionarea organismului in metabolizarea carbohidratilor si de aceea nivelul glucozei din sange este crescut ceea ce duce la un nivel ridicat de insulina si o acumulare mai rapida a grasimii,
  •  reduce nivelul leptinei care ne face sa tanjim dupa carbohidrati,
  •  reduce nivelul hormonului de crestere, albumina, care ajuta la reglarea relatiei dintre grasime si muschi,
  •  poate cauza rezistenta la insulina si, ca urmare, contribuie la cresterea riscului imbolnavirii de diabet,
  •  poate creste presiunea sanguina.